Boek Narcisme te lijf

Auteur: Piet van der Ploeg

Uitgeverij: CCGT – Zoetermeer

ISBN: 978-90-9028056-1 (Paperback)

Arno Pro font-11 en 257 pagina’s, versie 2022.

Levering: binnen 2 werkdagen.

Prijs: € 21,50 (geen verzendkosten binnen Nederland)

Omschrijving

Voorwoord (Drs. W.D. Reitsma, Register-Psycholoog NIP)

Uniek in dit boek zijn de uitgebreide aandacht voor:

– Ontwikkelingspsychologie: over het zelf, empathie en hechting.

– Beschrijving persoonlijkheidsstoornissen en invloed emoties.

– De neuropsychologie van het Sociale Brein met afbeeldingen. – Diverse biografieën van mensen met ervaring met NPS-partners.

– Praktische tips over begrijpen en afstand nemen bij ervaringen met narcisme.

– Toelichting moeilijke woorden en begrippen.

– Referenties naar meer dan 100 auteurs/wetenschappers.

Pathologisch narcisme of NPS is een ernstige sociale-ontwikkelings- of hersenstoornis. De consequenties die dit heeft voor partners, kinderen, familie en collega’s, of voor de maatschappij als geheel, zijn enorm negatief en worden tot op heden ernstig onderschat.

De ervaringen van partners, familie en kinderen in intieme relaties met personen met pathologisch narcisme zijn ronduit verbijsterend en traumatisch te noemen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de symptomen bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen als NPS en psychopathie soms veel weg hebben wat men ziet bij hersentrauma’s (A. Damasio). Een ernstige zaak in verband met het definitief zijn van de stoornis.

Auteur heeft honderden vrouwen, van ex-partners met narcisme, gesproken en is verbijsterd over hun verhalen over het vals zelf, de onderdrukking, kleinering, oplichting, dominantie, stalkinggedrag en sadisme van hun ex-partners. Dit is mede een grote inspiratie geweest voor het schrijven van dit boek. Hopelijk brengt dit boek een serieuze discussie op gang in Nederland over de consequenties van het pathologisch narcisme en het daarmee gepaard gaande psychisch misbruik van partners, kinderen en familie.

Recensies

1.”Narcisme te lijf” prachtig boek! Zeer overzichtelijk, goed toegelicht kortom: straalt energie uit. Proficiat!
Isabelle (België)

2. Ik heb het boek “Narcisme te lijf” gelezen en wil u graag complimenteren met – vooral – het eerste gedeelte. Dat deel dat uitleg geeft over wat er mis gaat in de baby- en peutertijd. Dat heb ik nog nergens anders zo helder en uitgebreid aangetroffen. Daardoor begrijp je juist het rampzalige effect op (de verbindingen in) de hersenen. En ook dat het echt een handicap betreft in feite en niet dat iemand “in en in slecht” is of iets dergelijks. Veel dank en veel succes verder.
Ilona Verstappen (Heiloo).

3. Deze handzame pocket “Narcisme te Lijf” zou een bijbel moeten zijn voor (jeugd)hulpverlening, rechters, advocaten en verder voor iedereen die met een extreem uit de hand gelopen relationele situatie te maken heeft of heeft gehad. Zodat het vaak thrillerachtige levensverhaal onderkend wordt en de ex-partner met de kinderen zich geen ‘roepende in de woestijn’ meer hoeft te voelen.
Barbara Vos (Silvolde)

4. “Dit boek geeft het gevoel niet alleen te staan in de strijd tegen de Narcist en zorgt voor inzichten waardoor de puzzelstukjes in elkaar vallen!”
Kristal Goed (Delft)

5. “Dit boek maakt duidelijk dat een Narcist je door zijn leugens, alle handvatten geeft om je eigen waarheid te durven leven.”
Gré Westerhof (Dronten)

6. “Fantastisch boek voor iedereen die echt meer wil weten over narcisme!” Er worden best vaak uitspraken gedaan over narcisme, soms zelfs worden er uitspraken gedaan als “gezond narcisme”! Uitspraken die behoorlijk tegen de borst stuiten wanneer je te maken hebt gehad met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis NPS…. Hoe ernstig de gevolgen daarvan zijn wordt in dit boek heel goed uitgelegd en weer gegeven. Ook hoe dit eigenlijk ontstaat, wat de oorzaken zijn, wat het precies inhoudt. Een narcist is niet alleen maar iemand die zichzelf fantastisch vindt, was het maar zo simpel! Als je echt wilt weten wat het eigenlijk inhoudt en waarom een narcist in je leven of omgeving zo allesvernietigend is en vaak zelfs traumatisch is moet je dit boek beslist eens lezen. Het eerste deel is misschien wat moeilijk voor degene die zich niet in de psychologie hebben verdiept maar echt wel door te komen en het tweede deel is zo uit het leven gegrepen met verschillende voorbeelden zodat je een beeld krijgt hoe het narcisme zich in relatie’s uit. Helaas als ervaringsdeskundige vind ik dat NPS grenst aan psychopathie maar hoe leg je dat uit aan je omgeving die “jouw narcist” heeft gekend als die charmante, altijd lieve en warme persoon die helaas zonder het publiek van de buitenwereld het tegenovergestelde was! Lees dit boek en je krijgt inzicht in hoeveel leed en ellende een narcist veroorzaakt met het bedrog en verraad van de vele maskers waarachter hij zich verschuilt. Juist door een diep en enorm minderwaardigheidsgevoel en niet door de liefde op zijn spiegelbeeld!
Sonja van Deurzen (Almere)

7. Als je in een relatie zit met een NPS-er (Narcistische Persoonlijkheidsstoornis) als partner, probeer je jezelf te ontworstelen. Je gaat op zoek naar antwoorden om te kunnen begrijpen wat er nu zo vreselijk mis is gegaan. Vanuit een helder geschreven neuro-psychosociale benadering wordt het onnavolgbare gedrag van de narcist ontmaskerd in “Narcisme te Lijf”. De opsomming van kenmerken komen uitgebreid aan de orde, afgewisseld met korte biografieën ‘uit de praktijk’. Narcisme is de sluipmoordenaar binnen relaties, de narcist is de vampier die de authentieke emoties van iemand met een gezonde moraal opzuigt. Wanneer de relatie verbroken wordt, volgt vrijwel direct een jarenlange vechtscheiding met een open einde. Kinderen van pathologische narcisten dienen beschermd te worden om projectie van de koude ouder te voorkomen en het spoor van emotionele vernieling te stoppen. De warme, beschermende ouder dient zoveel mogelijk ondersteund te worden. Pas dan kan de cirkel doorbroken worden. “Pathologische narcisten zijn extreme vechters als ze verlaten worden. Verlating werkt voor veel narcisten als een ‘rode lap op een stier’. Uit mijn onderzoek onder partners van pathologische narcisten blijkt dat het merendeel van de verlate narcisten hun eigen frustraties voor de rest van hun leven projecteren op hun partner en kinderen. Er is geen ander woord voor dan chronisch sadisme. Vooral dit chronisch sadisme met hun partners en kinderen maakt duidelijk hoe psychisch ziek pathologische narcisten werkelijk zijn. En vaak is het verschil met psychopathie dan ook marginaal.”
Christel Puik (Hilversum)

*Bron: CCGT – Zoetermeer – 23 december 2021

Over de auteur

Piet van der Ploeg CCGTPiet van der Ploeg werkt als psycholoog bij het CCGT in Zoetermeer en is webbeheerder van ccgt.nl. Hij kan gezien worden als kennis- en therapiedeskundige op het gebied van CGT, Schematherapie en narcisme. Hij is auteur van de boeken: Narcisme te lijf (2014, Psychopathie te lijf (2015), Trauma voor het leven (2016), Encyclopedisch Woordenboek van de Psychologie (2007), Het Katholiek Fascisme (2020), Humanisme moderne spiritualiteit (2021) en Indianen van Noord-Amerika (2021).

Boek Narcisme te lijf

Bestel het boek

Het boek Narcisme te lijf kunt u bestellen via onderstaand bestelformulier. In de mail krijgt u een bestelbevestiging met factuur.

N.B. Wilt u meer dan één exemplaar ontvangen van dit boek? Geef dat dat aan in het veld Opmerkingen. Ook als u nog een ander boek wilt bestellen kunt u dat hier aangeven.

Vul onderstaande gegevens in om het boek te bestellen

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.