Indianenstammen van Noord-Amerika

Auteur: Piet van der Ploeg

Uitgeverij: CCGT – Zoetermeer

Levering: vanaf mei 2021.

Prijs: € 35 (geen verzendkosten binnen Nederland)

Arno Pro font-11 en 239 pagina’s

ISBN: 978-90-9034530-7

Omschrijving

Indianenstammen van Noord-Amerika

Piet van der Ploeg – mei 2021
Dit boek geeft de indianenstammen in alfabetische volgorde, maar is te lezen als een verhalend boek. De alfabetische volgorde maakt dat u de variatie ervaart van de verschillende indianenstammen met hun cultuur zoals overleving, behuizing, kunst, taal en spiritualiteit.

Vanaf de 18e eeuw trokken de eerste blanken frequenter naar het westen en ontmoetten daar de inheemse bevolking: de Indianen. Veel stammen begroeten de ontdekkingsreizigers en kolonisten vaak vriendelijk, wisselde geschenken uit en voerde soms handel. Helaas namen de blanken ook ziekten mee als de pokken, tyfus, mazelen en tuberculose – de Indianen hadden hier geen enkele weerstand tegen – waardoor stampopulaties vanaf de 18e eeuw soms met 70% tot 90% werden gedecimeerd.

Door de blanken kolonisten werd de indianenbevolking gezien als primitief, barbaars, wreed, oor-logszuchtig, je kan het zo gek niet bedenken of de blanken toonden zich in alles superieur en etno-centrisch naar dit natuurtrouwe en dappere indianenvolk. Steeds maar weer werden de verdragen met hen niet waargemaakt, waardoor het volk in opstand kwam, wat altijd leidde tot moord door legers en kolonisten of sterven door ziekten of honger. De slogan werd steeds meer: “Alleen een goede indiaan is een dode indiaan”.

De verdragen die de indianenstammen sloten met de kolonialen en later met de federale regering van de Verenigde Staten werden steeds weer verbroken en ze werden in de 19e eeuw massaal met geweld gedwongen naar honderden reservaten te verhuizen. Maar de grond van deze reservaten was zelden of nooit geschikt om het leven van de indianenbevolking voor te zetten, met alle gevolgen voor hun armoede, honger en ander lijden.

Tegenwoorden strijden de Indianen bij de Amerikaanse rechtbanken nog steeds voor erkenning en de terugvorderingen van hun Heilige jachtgronden; een strijd die steeds weer even moeilijk is en met veel teleurstelling gepaard gaat. We zien tegenwoordig dat veel stammen moeite doen om hun taal en gewoonten opnieuw te laten opleven, vooral naar jongere generaties toe. Zo hebben veel re-servaten tegenwoordig een eigen taalopleiding, cultuurcentrum en museum. Er worden tegenwoordig ook regelmatig grote cultuurbijeenkomsten gehouden met dansen en zang die vaak voor een groot publiek openbaar zijn.
Dit boek is een openhartig verhaal over de levenswijze, spiritualiteit, kunst, taal en overlevingsstrijd in het leefgebied van de Indianenstammen van Noord-Amerika.

Over de auteur

Piet van der Ploeg CCGTPiet van der Ploeg werkt als psycholoog bij het CCGT in Zoetermeer en is webbeheerder van ccgt.nl. Hij kan gezien worden als kennis- en therapiedeskundige op het gebied van CGT, Schematherapie en narcisme. Hij is auteur van de boeken: Narcisme te lijf (2014, Psychopathie te lijf (2015), Trauma voor het leven (2016), Encyclopedisch Woordenboek van de Psychologie (2007), Het Katholiek Fascisme (2020), Humanisme moderne spiritualiteit (2021) en Indianen van Noord-Amerika (2021). * Bron: CCGT – Zoetermeer – 23 december 2021

Boek Indianenstammen van Noord-Amerika

Bestel het boek

Het boek ‘Indianenstammen van Noord-Amerika’ kunt u bestellen via onderstaand bestelformulier. In de mail krijgt u een bestelbevestiging met factuur.

N.B. Wilt u meer dan één exemplaar ontvangen van dit boek? Geef dat dat aan in het veld Opmerkingen. Ook als u nog een ander boek wilt bestellen kunt u dat hier aangeven.

Vul onderstaande gegevens in om het boek te bestellen

Dit contactformulier is gedeactiveerd omdat u weigerde de Google reCAPTCHA-service te accepteren die nodig is om alle berichten die door het formulier worden verzonden, te valideren.