Humanistisch Alternatief voor Geloven

CCGT


Auteur: Piet van der Ploeg
Uitgeverij: CCGT - Zoetermeer
Levering: vanaf 5 juni 2020.
Prijs: € 15,95 (geen verzendkosten binnen Nederland)
Arno Pro font-10 en 120 pagina's
ISBN: 978-90-821729-9-7
Bestel nu

Omschrijving

Voorwoord

Het doel van dit boek is om de lezer inspiratie te laten opdoen om persoonlijk op zoek te gaan naar een humanistisch alternatief voor het geloof in God. De tekst doet een poging om de lezer uit te dagen om na te denken en mee te voelen over de tekst in dit boek. Het gaat zeker niet over pasklare antwoorden, want die bestaan vaak niet voor humanisten maar keuzemogelijkheden waarbij het geweten een rol van belang speelt.

Het Humanisme kent een lange geschiedenis, maar deze heeft er niet toe geleid dat het humanistisch gedachtegoed vaste grond heeft gekregen in Nederland. Zo heeft het Humanistisch Verbond slechts 13.000 leden. Het Humanisme als levensbeschouwing is in zekere zin elitair gebleven.
Er wordt in dit boek vaak verwezen naar het katholieke geloof en haar kerk en dat is niet voor niets. Als miljarden mensen in de wereld deze fatalistische en dogmatische kerk nog steeds steunen wordt het tijd om daar uitgebreid bij stil te staan als Humanist. Maar wat verderfelijk is bij het Christendom ziet men ook bij de Islam zoals ISIS en Al Qaida.

Verschillende onderwerpen in dit boek zijn bewust kort gehouden met uitzondering van de onderwerpen empathie, geweten, hechting, liefde en het sociale brein, die naar de mening van de schrijver zelden of nooit in relatie met een levensovertuiging zo beschreven zijn.
Verder wordt het Humanisme duidelijk in relatie gezien met het principe van oorzaak-gevolg zoals we dat terugzien in de wetenschap. Dit de enige manier om in veel disciplines zoals de psychologie, psychiatrie, neurologie en sociologie op een verantwoorde wijze, eigenschappen van mensen als humanist te kunnen ervaren in sociale situaties. Maar ook zaken als geweten, moraal, zingeving, moeilijke keuzes en de klimaatverandering hebben een plaats in dit boek.

Over de auteur

CCGT Piet van der Ploeg werkt als psycholoog bij het CCGT in Zoetermeer en is webbeheerder van ccgt.nl. Hij kan gezien worden als kennis- en therapie deskundige op het gebied van CGT, Schematherapie en narcisme.
Hij is auteur van de boeken: Encyclopedisch Woordenboek van de Psychologie (2007), Narcisme te lijf (2014), Psychopathie te lijf (2015), Trauma voor het leven (2016), Het Katholiek Fascisme (2019) en Humanistisch Alternatief voor Geloven (2020).
* Bron: CCGT - Zoetermeer - 2 juni 2020