Cognitieve Gedragstherapie voor:
• zwak zelfbeeld en negativisme
• angst, depressie en fobieën
• relatie- en werkproblemen
• persoonlijkheidsproblemen
• dwang en eetstoornissen
• stress, burnout en CVS
Informatiesite over Narcisme

CCGT

Donald Trump

Is Donald Trump een narcist?

Ben vannacht voor de tweede keer om drie uit bed gegaan om het live debat tussen Hillary Clinton en Donald Trump op CCN te zien. Hillary Clinton probeerde iedere keer inhoudelijk in te gaan op vragen uit de zaal. Donald Trump is niet één keer ingegaan op de vragen van wie dan ook maar gebruikte 90 minuten lang elke vraag om in de aanval te gaan tegen de Clinton's. Een walgelijke vertoning. Zouden Amerikaanse republikeinen nu echt door hebben hoe ernstig (narcistisch) gestoord hun runner voor president is?


De hele wereld heeft het nu gezien wat vele honderdduizenden vrouwen en mannen van narcistische partners of als kinderen van narcistische ouders hebben ervaren in Nederland. Narcisme als pathologische hersenaandoening is zeer ernstig. De personen die hier aan lijden zijn ernstig gedragsgestoord door hun extreem tekort aan gezond empathisch denken en gedrag, omdat hun sociaal emotionele brein ernstig is aangedaan.

Donald Trump lijkt een extreem voorbeeld maar is het niet. Honderdduizenden mannen (rond 70%) en vrouwen zijn in Nederland precies zo maar ze komen alleen niet zo in het nieuws. Maar slachtoffers van pathologisch narcisme zijn vaak hun leven lang bezig met het verwerken van een trauma wat vaak veel weg heeft van PTTS.

Waarom noem ik Donald Trump openlijk(overt) narcistisch?

Op de eerste plaats voelt Trump zich kennelijk beter door al jaren vrouwen, minderheden en mensen van een ander ras compleet belachelijk te maken. Hij doet dat zo extreem dat hij weinig beschaafdheid en empathie moet bezitten. Het is in ieder geval iets wat je vaak ziet bij narcistische personen. Een ander 'klein' maken door zelf boven het maaiveld uit te kunnen steken.

Op de tweede plaats zegt hij van alles, ongenuanceerd en extreem en komt daar later niet echt op terug maar verdraait het zo dat een ander de schuld krijgt. Goed voorbeeld is dat Barack Obama niet in de USA geboren zou zijn en dat Hillary dit als eerste geopperd zou hebben. Zo doet hij dit met nagenoeg alles ook vannacht viel dat weer op, zoals goedkeuring geven over de oorlog in Irak. Donald Trump heeft weinig geleerd in zijn leven, anders zou hij dit anders doen. Maar zonder echte zelfreflectie en onvoldoende zelfinzicht (maar wel de arrogantie van het gelijk) kan je ook niets leren. Dit laatste zie je nagenoeg altijd bij narcistische personen.

Op de derde plaats is zijn interesse in het maatschappelijk gebeuren nooit verder gekomen dan geld-verdienen en zakelijk-zijn. Dit viel ook vannacht zo op. Terwijl Hillary een verhaal hield over het maatschappelijk gebeuren bij groepen, rassen en de politie komt Trump niet verder dan "Law en Order" en zelfs...en dit was gewetenloos.. toen het over de financiële melddown ging vanaf 2008, had hij het erover dat als zakenman je hier je voordeel mee kan doen. Hoe gewetenloos is dat.

Op de vierde plaats kon je duidelijk zien dat Trump nooit naar het publiek keek maar naar Hillary of de vragensteller. Narcisten willen niet geconfronteerd worden met de ogen van publiek. Ze zijn er zelfs bang voor zonder zich dit bewust te zijn overigens. Narcisten vallen op doordat ze niet graag iemand recht in de ogen kijken. Wat, als men honderden ogen ziet in een zaal? Bij het toespreken van groot publiek kijk Donald Trump alle kanten op behalve echt naar de mensen voor hem.

Op de vijfde plaats valt het op, en ook dit zie je vaak bij narcisten, is dat moeilijke dingen door zwart/wit uitspraken, het eenvoudig te maken of uit te vergroten, etc. ze dit doen om het eigen verhaal kracht bij te zetten. Maar het zijn gewoon denkfouten. Neem de uitspraken van: een muur tussen Amerika en Mexico, de belasting verlagen, werkloosheid die bij hem snel is opgelost, dat alle internationale problemen in Iran, Noord-Korea, Afghanistan en Irak bij hem snel opgelost worden als Amerika weer sterk wordt door hem te kiezen. Hoe simpel is deze redenering. Denk niet dat dit iets met intelligentie te maken heeft. Het maakt gewoon onderdeel uit van een ernstige beperking van het sociale brein van narcisten. Het heeft alles te maken met een tekort aan empathie, hechting en het hebben van een vals-zelf en het niet in contact staan met de eigen lichamelijke gevoelens dan het niet hebben van een hoog IQ.

Op de zesde plaats liegen narcistische personen alles bij elkaar. Hun geheugen is fragmentarisch georganiseerd en ze vergeten daarom vaak de essentie van hun liegen. De band met al die vulgaire uitspraken over vrouwen was Trump gewoon vergeten en er wordt gezegd dat per ongeluk de microfoon aan stond. Maar je ziet dat alles wat Trump eerder heeft gezegd uiteindelijk niet waar is zoals voor de oorlog van Irak zijn, het beledigen van minderheden en vrouwen en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

En tenslotte, zijn lichaamstaal spreekt boekdelen! Als je goed kijkt in zijn gezichtsexpressie zie je zijn megalomane gevoel over zijn eigen narcistisch zelfbeeld vaak naar voren komen. Je kunt nog zo'n mooi verhaal houden maar lichaamstaal verraad uiteindelijk altijd de waarheid over wie je echt bent en wat je voelt. Ook in het tweede debat zie je dit duidelijk.

Vannacht (en in het eerste debat hetzelfde) interrumpeerde hij Hillary heel vaak en ging direct op een walgelijke manier Hillary aanvallen, omdat hij zichzelf zo graag hoort, ongeduldig wordt als ze iets zegt over hem waar hij niet mee akkoord kan gaan. Ik vond het optreden van Donald Trump (vannacht en daarvoor) inhoudsloos, simplistisch, extreem financieel zakelijk, oppertunistisch, anti-sociaal en waarschijnlijk leugenachtig oftewel een toekomstig staatsman zeer onwaardig.

Als ik Hillary was zou ik een debat met deze pathologische narcist (Donald Trump) weigeren omdat het niet eerlijk is om met een patiënt in debat te gaan.

Ik geloof niet dat in een land als de Verenigde Staten, waar een zwarte president tweemaal gekozen wordt en zich 8 jaar een president toont van een bijzonder kaliber, dat dezelfde mensen voor zo'n opvallende, kleinzielige, bekrompen, weinig intellectuele en megalomane man als Donald Trump verkiezen als president boven Hillary Clinton.
Maar we zullen zien op 8 november dit jaar of ik gelijk krijg.
* CCGT Nieuws - Piet van der Ploeg - 27 september, 10 oktober 2016