Cognitieve Gedragstherapie voor:
• zwak zelfbeeld en negativisme
• angst, depressie en fobieën
• relatie- en werkproblemen
• persoonlijkheidsproblemen
• dwang en eetstoornissen
• stress, burnout en CVS
Informatiesite over Narcisme

CCGT

Donald Trump

Gevolg 4: Donald Trump als president van de USA

De laatste week zie je Donald Trump opvallend veel op de TV om iedereen te laten zien dat hij zogenaamde executive orders ondertekent. CCGT Op de achtergrond staan dan steeds een of meer personen schuin achter Trump. Dit doet me denken aan een Afrikaans staatshoofd die steeds een aantal slaven achter zich heeft staan.

Een executive order is een soort decreet die snel uitgevoerd kan worden, zonder dat het congress geraadpleegd hoeft te worden.

Donald Trump is hier gek op natuurlijk, want zo kan hij maximaal laten zien, hoe eenzaam ook, dat hij macht heeft die hij onmiddellijk ten uitvoer kan brengen.

Macht is voor iemand als Donald Trump de basis van waaruit hij werkt. Zijn macht heeft veel te maken met zijn megalomane karakter. Megalomanie zie je vooral bij mensen met een narcistische- of psychopathische persoonlijkheidsstoornis. CCGT Alle dicatators uit het verleden waren megalomaan. De mooiste beelden van een megalomaan vond ik altijd hoe Mussolini met zijn hoofd arrogant omhoog en zijn armen in zijn zij het volk toesprak. Een perfect voorbeeld van een megalomaan.


Maar ook is het niet zo moeilijk om bij Trump die arrogante megalomane blik te zien. Lichaamstaal liegt nooit. Hitler kon met zijn armen zwaaiend en een wilde blik in zijn ogen ook duidelijk laten zien hoe megalomaan gestoord hij was. Van Stalin is mij dit minder opgevallen.

Alle dictators zijn megalomaan maar niet alle megalomanen zijn dictators. CCGT Verder is het 'grappig' dat als Donald Trump een executive order heeft ondertekend hij dit zijn TV publiek laat zien wat volledig belachelijk is want niemand kan dit lezen. Het kan dus alleen een manier zijn om als kind te laten zien dat hij zijn huiswerk heeft gemaakt. Op zich een zielige vertoning.

Megalomanie (bezeten door een grootheidswaan) is een zeer ernstige stoornis. Het is een waanstoornis met als hoofdkenmerk een overdreven gevoel van eigen belangrijkheid, macht of kennis; soms is de persoon ervan overtuigd een belangrijke historische persoon of een goddelijk wezen te zijn. Megalomanen personen nemen altijd een NLP voorbeeld om sterker te staan. Een voorbeeld doet volgen zeggen ze dan.

Is Trump vergelijkbaar met eerdere dictators. Nee, niet op dit moment. Maar als je mensen in 1933 in Duiisland zou vragen wie Hitler is zal niemand hem een megalomane dictator hebben genoemd. Nee, juist in tegenstelling zelfs hij was de verlosser van het juk van de vrede van Versailles, de initiator voor het opleven van het Duits nationalisme in plaats van de minderwaardigheidsgevoelens na de 1ste Wereld Oorlog. Hitler zorgde ervoor dat de economie weer ging draaien, enzovoorts

En dat allemaal terwijl hij in zijn boek Mijn Kampf precies verteld had hoe desastreus zijn strijd was naar minderheden zoals Joden, zigeuners, verstandelijk gehandicapten, communisten, etc. Kennelijk overheerste de domme massahysterie in Duitsland na 1933.

Volgens mij is er na 20 januari 2017 soortgelijks aan de hand in Amerika. De republikeinen in de Verenigde Staten verschillen niet zo veel met fascisten. Maar niemand durft dit te zeggen. Maarten van Rossum als Amerikakenner heeft soortgelijks gezegd maar niet het woord fascisme gebruikt dat is van mij.

Dat wat er nu de laatste maanden is gebeurd in Amerika trekt een grote schaduw en wissel over de hele wereld. Het kontgedraai (van negatief naar positief) van Donald Trump lijkt voor velen soms een oplossing. Maar het is geen oplossing. Het is alleen maar uitstel van ellende in de wereld waarbij een persoon president is van de grootste democratische macht, die binnenkort lam wordt gelegd door Donald Trump. Een president die totaal niet geschikt is dit fantastische land te leiden. Barack Obama en Hillary Clinton hebben heel duidelijk gewaarschuwd voor Donald Trump als president maar Amerikanen kunnen kennelijk slecht luisteren. Of ze zijn zo dom een ernstig gestoord Trump-ideaal na te streven. De prijs zal erg hoog zijn voor deze keuze vrees ik.
* Redactie: Piet van der Ploeg/CCGT - 28 januari 2017