Cognitieve Gedragstherapie voor:
• zwak zelfbeeld en negativisme
• angst, depressie en fobieën
• relatie- en werkproblemen
• persoonlijkheidsproblemen
• dwang en eetstoornissen
• stress, burnout en CVS
Informatiesite over Narcisme

CCGT

Donald Trump

Gevolg 3: Donald Trump als president van de USA

Als je in de politiek zaken wil doen en dingen wil bereiken gaat dit vaak moeizaam. Obamacare is daar een goed voorbeeld van. Tegen een meerderheid van republikeinen heeft Obama en zijn kabinet hiervoor jaren gevochten en uiteindelijk is dit gelukt, waardoor minstens 20 miljoen Amerikanen een betere gezondheidszorg kregen. Voor Obama was dit een idealistisch doel, waar Hillary Clinten al intensief mee bezig was toen haar man president was.

Dit soort van idealisme zal je bij Trump nooit zien. Het soort van schijn idealisme dat Trump laat zien, zoals meer Amerikaanse arbeiders aan het werk krijgen doet hij niet uit idealisme maar met een puur egocentrisch doel, zoals er populairder door te worden als president.

Impopulaire maatregelen die Donald Trump treft zoals de Mexicaanse muur, het afschaffen van internationale handelsakkoorden, de strijd tegen de illigaliteit in Amerika, het verdrag met Iran terugdraaien, enz. hebben allemaal maar een doel: Donald Trump in het egocentrisch daglicht zetten: "Van kijk eens wat ik niet allemaal wil en kan". Maar iedereen die iets van politiek weet, weet ook dat het zo niet werkt. Politiek gaat in overleg, soms jaren om een goed fundament te leggen van afspraken die jaren mee gaan.
Donald Trump laat nu al duidelijk zien dat hij als zakenman snel maatregelen wil treffen, maar de narcist Trump is niet alleen dom op dit gebied maar heeft ook geen enkele kennis en ervaring als het gaat om politieke besluitvorming. En dat zal hem nog extreem opbreken.

De Franse president Hollande zei vandaag dat Trump nieuwe mogelijken teweeg kan brengen. Hollande weet niet wat hij zegt. De extremiteit van Donald Trump en zijn mogelijkheden worden zwaar onderschat en dat is heel gevaarlijk voor de toekomst.

Het feit dat Trump, voordat hij president werd al honderd en een dingen navoren bracht, was alleen om iedereen te laten zien hoe fantastische man hij is. Narcisten als Trump zitten 24-uur per dag op applaus te wachten, maar dan moet je wel opvallen en dat doet hij als geen ander.

Idealisme en narcisme gaan niet samen. Trump heeft ook steeds gezegd dat alles wat hij doet is om Amerika sterker te maken en bedoelt dan financieel sterker. Donald Trump begrijpt niet dat veel Amerikanen dood ongelukkig zijn door armoede, psychische problemen, drugs, tekort aan veiligheid speciaal voor de negerbevolking die herhaald dood neergeknald wordt voor niets, de rassenhaat in Amerika is nog ongekend groot, inkomensverschillen schikbarend groot, goed onderwijs is voor hele groepen armen uitgesloten, en het extreme wapenbezit wordt niet opgelost en blijft voor slachtpartijen zorgen, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook de oneliner Law en Order van Trump is een lege kreet die voorbijgaat aan al de voorgaande misstanden.

Een ander probleem, wat het voorgaande extra moeilijk maakt te veranderen door Donals Trump, is dat narcisten helemaal niets begrijpen van sociaal culturele verbanden in een maatschappij. Waarom? Om dit te begrijpen heb je een gezond sociaal brein nodig zoals het hebben van empathie, hechting en een sociaal gevoel maar daar liggen juist de grote tekorten van Donald Trump.
We hebben aan de goude kranen en potsierlijk rijkdom van de Trumptower woning van 10.000 m2 gezien dat Donald Trump extreem materialistisch is. Materialisme heeft in principe niets te maken met rijkdom. Het is een houding en instelling van de persoonlijkheid. Maar zeker is dat materialisme en idealisme elkaars tegenpolen zijn en verklaart dus op een andere manier dat idealisme een ver van de bedshow is voor Trump.
* Redactie: Piet van der Ploeg/CCGT - 27 januari 2017