Cognitieve Gedragstherapie voor:
• zwak zelfbeeld en negativisme
• angst, depressie en fobieën
• relatie- en werkproblemen
• persoonlijkheidsproblemen
• dwang en eetstoornissen
• stress, burnout en CVS
Informatiesite over Narcisme

CCGT

Donald Trump

Gevolg 1: Donald Trump als president van de USA

CCGT Een opmerking die je nu veel hoort is: "Geef die man (Donald Trump) een kans". Dit is een totaal onzinnige stelling. Het is vergelijkbaar met iemand die een dwarslaesie heeft opgelopen vragen om hem de kans te geven een rondje hard te lopen, zo extreem is deze stellingname.

Waarom?

Het heeft te maken met een fundamenteel te kort aan inzicht over wat pathologisch narcisme werkelijk is.
Voorbeeld. Vooral in Nederland is de psychiatrie als het gaat om pathologisch narcisme nooit verder gekomen als wat regeltjes uit de DSM-IV.

Onlangs heb ik een recensie van mijn boek: Narcisme te lijf gekregen van neurolooog-psychiater M.A.M. Bomhof uit Breda, die beweert dat de opvoeding door de moeder van kinderen na de geboorte niets te maken heeft met de ontwikkeling van het (sociale) brein. Maar ook dat het sociale brein niets met Narcisme te maken heeft. Verder maakt hij zich schuldig aan een Wildersachtig vooroordeel en heeft het over geen onderbouwing terwijl achter in het boek meer dan 100 literatuurverwijzingen staan. Een ronduit incompetente recensie, die duidelijk maakt hoe slecht deze meneer Bomhof als psychiater op de hoogte is van de literatuur op dit gebied en waarschijnlijk mijn boek helemaal niet gelezen heeft. Later heb ik begrepen dat hij zich vooral met hoofdpijn bezig houdt. "Schoenmaker blijf bij je leest" zou ik zeggen.

Terug naar Donald Trump

De desastreuze gevolgen voor zijn beleid worden door miljoenen mensen ernstig onderschat. Iemand als Donald Trump die een ernstige aandoening heeft aan het sociale brein zou je het zelfs niet eens kwalijk kunnen nemen zoals iemand die bijvoorbeeld niet meer kan praten na een hersenbloeding. Het probleem is natuurlijk dat Donald Trump met zijn enorme macht de wereld op zijn kop kan zetten met alle gevolgen.

Ga in dit artikel in op één type gevolg van zijn beleid en de oorzaak.
Begin hier met een vraag. Stel je voor dat je een partner hebt die steeds beweert de waarheid te kennen. Als de feiten waarop deze waarheid gebaseerd zijn niet kloppen ga je ervan uit dat je partner dit toegeeft. Maar je partner doet dat uitdrukkelijk niet. Je partner gaat draaien. Zoals anderen, de situatie, enz. de schuld geven of de feiten zelf verdraaien. Dit is een manier om aan te tonen dat deze onwaarheid een zekere waarheid kent en je partner dus toch gelijk heeft.

Maar jouw narcistische partner is gewoon niet in staat om op een volwassen manier openlijk te erkennen dat hij/zij er naast zit.

Dit laatste zoals openlijke erkenning heb ik nog nooit meegemaakt met een narcistisch persoon. Maar nog erger, ik heb van al die honderden mensen (als partner van een narcist) die ik gesproken heb nog nooit gehoord dat narcisten dit kunnen. Ze geven zelfs aan hoe gefrustreerd zij als partner na jaren zijn geworden in hun huwelijk over deze bekrompen houding van iedereen de schuld geven om er zelf steeds weer mee weg te komenn. Dit gedrag zien we bij Donald Trump heel opvallend en steeds weer. De oorzaak van dit gedrag bij narcisten ontstaat door een tekort aan ego-lichaamsidentiteit waarbij het sociale brein met een tekort aan gezonde emoties een belangrijke rol speelt.

Nu terug naar de wereld als partner van Trump

Bij al die landen in de wereld gebeurt natuurlijk precies hetzelfde als wat een partner van een narcist meemaakt. De gevolgen van een huwelijk worden geprojecteerd naar wereldschaal. Veel landen die jaren een samenwerking of alliantie hebben met Amerika, zoals via handelsakkoorden, militaire verdragen, enzovoorts zullen binnen een jaar of eerder ernstige conflicten krijgen met de USA door dit instabiele narcistisch draaigedrag over feiten en waarheden.
Donald Trump heeft verschillende zaken op dit gebied al in gang gezet. De gevolgen zullen we helaas gauw zien.
* Redactie: Piet van der Ploeg/CCGT - 26 januari 2017